9

Etkili Blog Yazmak İsteyenlere Altın Kurallar

  •  Bu yazımda sizlere  webrazzi de blog yazarlarına verilen tavsiyeler ile alakalı okuduğum yazılar ve bu konu hakkında kendi düşüncelerimle harmanladığım benim için önemli gördüğüm etkili bir blog yazarının sahip olması gereken 7 önemli özellikten  bahsedeceğim.


    1- Blog oluştururken kimin için yazdığınızı önceden belirleyin.


    Blog oluştururken kimin için yazdığınızı önceden belirleyin.
    Hedef kitlenizi önceden belirlemeniz, ziyaretçilerinizle iletişim kurma noktasında en çok lazım olan kısımdır. Yazdıklarınızın hangi hedef kitleye hitap ettiğini bilmeniz, onların ne sevip ne sevmedikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. İlk etapta hedef kitleniz üzerinde ki ön görüleriniz %100 başarılı tahminler olmayabilir.Hiç hedeflemediğiniz kitleler hazırladığınız içeriklere ilgi duyabilir.Bu durum karşısında panik yapmayın.Bu son derece doğal bir durum…Örneğin siz oluşturmuş olduğunuz içeriklerle grafik profesyonellerine hitap etmek isterken;grafik meraklısı olup bu alanda daha yeni olan kullanıcılar sitenizi daha faydalı bulabilirler.Bu gibi durumlarda, ziyaretçilerinizi değil ilk etapta tanımladığınız hedef kitlenizi gözden geçirmekte yarar var.
    Not : Eğer bu maddenin sonunda ama ben “kendim için yazıyorum” yanıtını verdiyseniz, size biraz zaman kazandıralım; doğrudan son  maddeye geçebilirsiniz  

    2- Alıntı yapın, ama asla kopyala-yapıştır yapmayın.

    Alıntı yapın, ama asla kopyala-yapıştır yapmayın.
    Bu hataya genelde yeni başlayanlar düşüyor.Zamanla farkedeceksiniz ki  blog yazmak kolay bir iş değil.İlk zamanlar günde birkaç kere hazırlanıp yayınlanan yazılar,hafta da birkaç kez ve bir zaman sonra ayda birkaç keze düşücek ve paniğe kapılacaksınız.İş böyle olunca da çoğu kez blog boş kalmasın,yayınlanan yazılar arasında çok uzun zaman olmasın diye kolay yoldan içerik elde etmek için  kopyala-yapıştır tekniğine başvuracaksınız.Bir süre sonra kendinizi her gün başka bir blogun içeriğini kopyalayıp yayınlarken bulabilirsiniz.Bu tamamen blogunuzun sonu anlamına gelir.Okurlarınızın yazıların orjinallerini bulması ve özgün içeriği kaynağından takip etmesi hiçte zor değil.
    İşin alıntı yapmak konusunda farklı bir  boyutu daha var.Siz kendi zengin içeriğinizi üretirken,konu ile ilgilibilgilendirici veya eğlenceli alıntılar yapıp kaynağını da belirtirseniz içeriğinizi zenginleştirmenin yanında,ziyaratçi kitlenize aynı konuyu başka yerde bir arada bulamayacaklarını aktarma şansı yakalarsınız.

    3-İçeriğinizi hazırlarken samimi ve mümkün olduğunca eğlenceli yazılar yazın.

    İçeriğinizi hazırlarken samimi ve mümkünse eğlenceli yazılar yazın.

    İçerik ürettiğiniz konu fazla teknik değilse, yazı dilinizi samimi ve eğlenceli hale getirmeye özen gösterin Konu uygun olduğu sürece herkes her konuyu biraz daha sıcak ve eğlenceli bir halde okumaktan memnun olur.Kimi zaman (abartmayacak şekilde) yazı içine ufak espriler serpiştirebilirsiniz.Ama unutmayın ayarı tutturamazsanız eğer bu sizin hakkında ziyaretçiler adına iyi bir izlenim bırakmaz ve yazılarınız “sulu” bulunabilir.Bu da tam anlamıyla sizin zararınıza olur.Arkadaş ortamında yapmış olduğunuz esprilere çok gülünüyor olabilir, bunu yazıya geçirmek esprilerde aynı lezzeti vermez.

    4- Hangi alanda uzman olduğunuzu netleştirin

    Hangi alanda uzman olduğunuzu netleştirin
    Aklınıza gelebilecek her konuya ait içerik üreten en az 10-15 farklı blog veya yayın bulabilirsiniz. Eğer uzun zamandır hayatta olan bu yayınlarla rekabet edecek potansiyeliniz yoksa, kenarda kalmamak için en iyi tercihinizi içeriği daha dar bir alanda sınırlamak olacaktır.
    Mesala size rahatlıkla söyleyebilirim ki şu an için teknoloji konusunda genel içeriğe sahip bir bloga daha gerek olmadığını düşünüyorum. Eğer bir şekilde çok ciddi anlamda fark oluşturamayacaksanız genel olarak teknolojiyi ele almak yerine, örneğin sadece bilgisayarlara odaklanın. bilgisayar ile konuyu daralttınız ama bu da yeterli olmayabilir. O zaman sadece laptoplar veya sadece tablet pc’ler  üzerine yazın.
    Ne kadar çok konudan bahsetmeye çalışırsanız, yazılarınız o denli yüzeysel hale gelir ve ciddiye alınma ihtimaliniz de bu doğrultuda azalacaktır. Siz konuyu daralttıkça hem rekabetin daha az olduğu kanallarda varlığınızı sürdürebilir,hem vaktinizi daha rahat uzmanlaşabileceğiniz bir alana odaklayarak, okuyucularınız için daha doyurucu içerikler üretebilirsiniz.

    5- Okuyucularınıza saygı gösterin 

    Unutmamalısınız ki hazırladığınız içeriği okuyanlarda sizin gibi bir insan onları da kendinizi, blogunuzu önemsediğiniz gibi önemsemelisiniz. Elinizden geldiği kadar sık içerik üretmeye çalışın. Uzun bir süre yazamıyorsanız, en azından haftada bir yazı yazabilecek duruma gelmeye çalışın. Bu duruma gelene kadar bilin ki blogunuz pek ciddiye alınmayacaktır.Ne kadar çok içerek sağlarsanız, blogunuz da  o kadar çok  değer kazanır. Sakın ama sakın kolaya kaçarak,okuyucularınıza asla şişirme olarak nitelendirilen ve kötü içeriğe sahip yazılar sunmayın. Hızlı başlayıp,yolda ivme kaybeden bloglar okuyucularını da kaybeder ve unutmayın ki kazanılması en zor okuyucu bir kez kaybedilmiş olanıdır.Eğer bir twitter kullanıcısı iseniz anlatmak istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz. Twitter aslında, bir tweet’den sonra bir anda takipçilerin nasıl bir anda azalabildiği veya nasıl artabileceği gerçeğini ve kaliteli içerik üretmenin ne kadar önemli olduğunu pek çok kişiye en kolay yoldan öğretti.

    6-Dilinize dikkat edin 
    Blog yazarken dilinize dikkat edin

    Argo kelimelerden uzak durun. Fakat abartmamak kaydıyla konuşma dili kullanabilirsiniz.İnternetin bugün ulaşığı noktanın en büyük faydalarından biri de pratik bir şekilde birileriyle etkileşime geçebilir ve her konuya yorum yapabilirsiniz.Her blog yazarıda yazılarına yorumun fazla olmasını ister.Fakat her yorum beklediğim tarzda olumlu olmaya bilir. 
    Eğer blogunuza önem veriyor ve yakından ilgileniyorsanız, muhtemelen siz de bu tip moral bozucu yorumlarla karşılaşacaksınız.Bu gibi durumlarda en sık yapılan hata,bu gibi yorumlara aynı tarzda yanıtlar vermektir.O yorumu yapan kişi belki ertesi gün unutacak,siz de bir zaman sonra anımsamayacaksınız bile.Ama o yazılar internette varlığını çok uzun süre koruyacak.Bu tip yorumlarda en güzeli konuyla ilgisiz olmak,yapıcı olmaktan uzak görmezden gelmektir. Siz yanıt verdikçe o konu uzayacağı ve çığırından çıkabileceği için kendinize hakim olmaya çalışın. Zaten diğer ziyaretçiler yorum haksızsa gerekli cevabı vereceklerdir.Ama onlar da müdahale etmiyor ve söz konusu olan yorumu destekliyorlarsa,yorum da bahsedilen konu,sizin geliştirmeniz gereken bir şeylerin olduğunun bir göstergesidir.Özetle yorumlara cevap verirken sinirlerinize hakim olun ve her bir yoruma kulak asmayın.Ama sizin için faydalı olabilecek fikirleri de almayı sakın ihmal etmeyin.

    7- Yazarken Eğlenin

    Blog yazarken eğlenin
    İster sadece kendiniz için yazın,ister blounuzdan para kazanmak için yazıyor olun;yazarken eğlenmek zorundasınız.Eğer yazarken eğlenmiyorsanız belki de yanlış yoldasınız blok yazmak size göre değildir.
    Eğer çok şanslı değilseniz blog yazmaya başladıktan sonra kısa bir süre de gelir elde etmeniz mümkün olmayacaktır. O seviyeye ulaşacağınızın da garantisi yok.Ama kesinlikle denemeye değecek ve denerken de size devam etme gücü verecek tek şey bu işten keyif  almanız ve devamlı içerik üreterek yazmaya devam etmeniz olacaktır.
    Yazı, okuyucu ile aranızda tek taraflı bir köprüye benzer. Emin olun ki siz yazarken keyif aldıkça okuyucuda keyif alacaktır.

    Söz sizde

    Yukarıda sıraladığım özellikler önemli olmakla beraber,her şey bunlarla sınırlı değil. Eğer siz de yorumlarda bu konuyla ilgili tecrübelerinizi, fikirleriniz paylaşırsanız özellikle yeni blog yazarları için ortaya daha faydalı bir kaynak çıkartılmasına katkıda bulunabilirsiniz…

    Ayrıca etkili yazılar yazmanızda size rehberlik edecek olan Yazitör STARTER Dijital Eğitim Kitabı'nı da başucunuzda bulundurmanız kazanç sağlamanız adına çalışmalarınızın hız kazanmasına yardımcı olacaktır.

    E-Mail Aboneliği:
    *E-Mail adresinize gönderilecek maildeki onay linkine tıklamayı unutmayın*

    9 yorum :

    1. Bu işe yeni başlayanlar için faydalı ve güzel bilgiler...

      YanıtlaSil
    2. Çok beğendim bu yazınızı. Oldukça eğlenceli ve doyurucu olduğunu belirtmek isterim. Sizin gibi değerli yazarlar sayesinde ben de birkaç aydır kazanıyorum. Sabrın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha çok iyi anladım. Bu arada başka blogunuz var mı? Teşekkürler...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Teşekkür ederim Meltem Hanım, beğenmenize sevindim.Faydalı bilgiler paylaşmaya çalışıyorum.Evet üzerinde çalıştığım farklı bloglar mevcut.Yalnız yoğunluğumdan dolayı yeterince ilgelenebildiğim söylemez malesef.

        Sil
    3. Yayınlayacağım makalemi nasıl seçebileceğimi ve içeriğimi yayınladığımda kimlere hitap edebileceğimi dilim döndüğünce ifade etmeye çalıştım.. Konuyu aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz..

      http://www.cerezlerim.com/2014/03/makalemi-nasl-secebilirim-ve-kimlere.html

      YanıtlaSil
    4. Bu faydalı bilgileriniz için gerçekten teşekkürler.Blog yazmaya yeni başladım önümde uzun bir yol ve öğenmem gereken detaylar var biliyorum ve sizin gibi destek verenler sayesinde adımlarımı daha sağlam atacağım.Güncel detayları içeren yenilikleri takip eden bilgiler içeren bir blog şu anki hayalim bilgilerinizi okudukça daha emin konular ve içerikler sunmak istiyorum.Bilgiler için gerçekten teşekkürler

      YanıtlaSil
    5. çok güzel makale olmuş teşekkür ederim..

      YanıtlaSil
    6. Hakikaten güzel ve ilgi çekici paylaşım olmuş. sanırım blog yazmada en etkili şeylerden birisi bu işe ilgi duymak ve bu işi hobi haline getirmek. Hakikaten yazılan şeyi insanların okuduğunu bilmek, heyecan verici

      YanıtlaSil
    7. Özgün olmak her işte olduğu gibi yazarlıkta da kalıcı başarının anahtarlarındandır. Özgünlüğün yanı sıra yazılar ilgi çekici ve okuyucuda merak uyandıran nitelikte olmalıdır. Özel ve güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler

      YanıtlaSil

    Yazı ile ilgili görüşlerinizi buradan.Farklı bir konuda bir sorunuz varsa iletişim bölümünden iletebilirsiniz.