0

E-Ticaret Nedir ve E-Ticaret Hakkında Bazı Önemli Noktalar

  • Uzun zamandır yeni makale paylaşımı yapmadığım zaman diliminde araştırmalar yaparak yeni içerikler hazırladım. Bu süre zarfında üzerinde durarak çalışmalar yürüttüğüm en önemli konulardan biri e-ticaret sektörü oldu.Bu sektör hakkında bilinmeyenler ve merak edilen konuları bu ve sonraki yazılarımda bulabileceksiniz.

    eticaret nedir

    E-Ticaret Nedir ?  

    İnternet, bilindiği gibi doksanlı yıllarda tüm dünyaca kullanılmaya başlanmıştır. İlk internet siteleri, statik yapılardan oluşan HTML bazlı sayfalardı. Dolayısıyla kullanıcı ile herhangi bir etkileşimde bulunmayan bu teknoloji kısa sürede eskidi ve ASP ile PHP’nin icâdı ile dinamik siteler ortaya çıkmaya başladı. Dinamik sitelerden kasıt ise, web sitesi ile ziyaretçileri arasında bilgi alışverişinin olması ve ortada dönüt işleminin gerçekleşmesidir.


    Doksanlı yılların sonuna kadar ise dinamik sitelerde artış gözlemlenmiş ve bu seviye e-ticaret sitelerinin kurulmasıyla da doruk noktasına ulaşmıştır. Peki, bu e-ticaret kavramı nedir? Esasen son derece basit bir yapıda oluşturulmuş web sitelerdir. Şöyle ki, ticaret unsuru reel olarak nasıl işliyorsa, sanal ortamda da aynı şekilde işlemektedir. Reel alışveriş ile elektronik alışverişin tek farkı vardır, o da ürünlere dokunup seçememenizdir. Bunun dışında yine aynı işleyişler kullanılarak, farklı ödeme yöntemleri aracılığıyla istediğiniz ürün ya da hizmeti satın alabilmektesiniz.

    E-ticaret sistemleri, günümüzde neredeyse tüm sektörler için mümkün olmuştur. Ürünlere dokunamasanız bile detaylı olarak yüksek kaliteli fotoğrafları aracılığıyla etkin bir tercihte bulunabilirsiniz. Elektronik ticarette genel işleyiş üyelik sistemine dayanmaktadır. Üye olduğunuz e-ticaret sitesinde beğendiğiniz ürün ya da ürünleri sepetinize aktarabilir ve kredi kartı, havale, PayPal, mobil ödeme gibi oldukça muhtelif ödeme sistemi seçeneği ile satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Satın aldığınız ürünler, onay sürecinden geçtikten sonra e-ticaret firması tarafından hazırlanmakta ve kargoya verilmektedir. Kargoya verilen ürünler de birkaç iş günü içerisinde size ulaşmaktadır.

      Bu tür sistemlerden alışveriş yapabilmek için Mesafeli Satış Sözleşmesi’ni kabul etmeniz gerekmektedir. Haklarınızı ve sorumluluklarınızı bilmeniz açısından sipariş öncesinde bu sözleşmeyi okumanızda fayda bulunmaktadır. Ayrıca birçok firma, iade garantisi de verebilmektedir. Bu da, ilgili sitenin İptal ve İade Prosedürü belgelerinde yazmaktadır. Etkin bir e-ticaret işleyişi için sadece güvendiğiniz sitelerden alışveriş yapmanız sizin açınızdan önemli olacaktır. Böylece herhangi bir dolandırıcılığa mahal vermeden, sağlıklı bir şekilde ürün ya da hizmet alımı gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak kredi kartı bilgilerinizi yazarken, sistemin SSL sertifikaları ile doğrulandığını da kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

    E-ticaret sektöründe yer almak isteyenlerdesiniz. "Eticaret  Sitesi Açmak Kolay Mı ?" başlıklı yazımı okumanızı öneririm.

    Başarı sizinle olsun.

    E-Mail Aboneliği:
    *E-Mail adresinize gönderilecek maildeki onay linkine tıklamayı unutmayın*

    0 Yorum “ E-Ticaret Nedir ve E-Ticaret Hakkında Bazı Önemli Noktalar ”

    Yorum Gönder

    Yazı ile ilgili görüşlerinizi buradan.Farklı bir konuda bir sorunuz varsa iletişim bölümünden iletebilirsiniz.